ping pong

Niš postao važna tačka na mapi paraglajderista iz celog sveta (VIDEO)

Niš postao važna tačka na mapi paraglajderista iz celog sveta (VIDEO)

Niš je još jednom domaćin najboljim evropskim i svetskim paraglajderistima. Sa poletišta Višegrad iznad sela Oreovac u opštini Pantelej, kao i sa Koritnika iznad Niške Banje, poleću najiskusniji piloti. 150 takmičara, među kojima je i 13 letačica, pristiglo je iz oko 20 zemlja sa gotovo svih kontinenata: Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Višegrad stena sa koje se poleće jedno je od najatraktivnijih svetskih poletišta i već nekoliko godina unazad nezaobilazna destinacija ljubiteljima paraglajdinga. Prizori iznad kojih lete retko se mogu naći na drugim mestima.

Takmičenje koje je u toku predstavlja Predevropsko prvenstvo u discipline prelet, koje je za naše letače, kao i letače iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, ujedno i državno prvenstvo.

Iako su organizatori ove paraglajdin smotre veoma iskusni u svom poslu, aktuelno predevropsko prvenstvo i za njih i za pilote predstavlja test pred Evropsko prvenstvo 2020. za koje se, pred Evropskom paraglajding asocijacijom, kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije.

Na generalnoj probi su i sami domaćini, niška opština Pantelej. Njihovo gostoprimstvo niko ne spori, ali je do naredne godine neophodno obaviti mnogo posla – urediti, pre svega, prilazne saobraćajnice jer je to šansa za razvoj čitavog kraja.

Paraglajderisti će svakodnevno iz Oficirskog doma biti transportovani do poletišta, a kasnije, u večernjim satima, nakon višečasovnih preleta, prikupljani sa terena u široj okolini Niša i vraćani u bazu. Neki od njih će imati povoljan vetar i više sreće, ali svi će se, kako su već najavili, vraćati Višegradu kad god se zažele dobrih preleta..


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.