Nais i još četiri kluba izdali saopštenje u vezi sa krizom rada Saveza košarkaša u kolicima

Nais i još četiri kluba izdali saopštenje u vezi sa krizom rada Saveza košarkaša u kolicima

 

Klub košarke u kolicima Nais i još četiri srpska kluba, Despot iz Beograda, Vojvodina iz Novog Sada, Tigar iz Paraćina i Mačva iz Bogatića, izdali su saopštenje u kome iznose nezadovoljstvo radom rukovodstva  Saveza košarkaša u kolicima. Oni mole nadležne organe “da omoguće nesmetan rad SKKS-a, a sve one kojima je košarka u kolicima važna da izvrše građanski pritisak na one koji zloupotrebljavaju ovlašćenja za koja više nemaju nikakvo zakonsko pravo.”

 

Saopštenje prenosim u celosti.

 

Poštovani,

Prinuđeni smo da se obratimo srpskoj javnosti o stanju u košarci u kolicima, odnosno Savezu košarkaša u kolicima Srbije (u daljem tekstu SKKS) kao i većini klubova u zemlji. Razlog zašto se nismo obratili ranije je održavanje Evropskog prvenstva B i C divizije u Bosni i Hercegovini sa namerom da ublažimo posledice – kako prema igračima koji su nastupali za reprezentaciju – tako i prema Svetskoj federaciji košarke u kolicima (IWBF) koja je upoznata sa trenutnim stanjem pri čemu je ugled Republike Srbije ozbiljno doveden u pitanje.

 

Bivše rukovodstvo SKKS-a, na čelu sa Predsednikom g-dinom Vladimirom Kuzmanovićem, i Generalnim sekretarom g-dinom Mladenom Pajevićem tokom trajanja četvorogodišnjeg mandata (2017–2021. godine) grubo je kršilo Statut SKKS-a i Zakon o sportu jer nikada nisu izrađeni i dostavljani sledeći dokumenti: godišnji izveštaj UO Saveza, srednjeročni plan razvoja i program rada, godišnji izveštaj Nadzornog odbora Saveza, godišnji finansijski plan Saveza, godišnji završni račun Saveza. Kolika je nesavesnost u radu bila govori podatak da niti jedna Skupština SKKS-a nije održana od 2017. godine do danas.

 

Ovakva situacija dovela je do nesagledivih posledice po košarku u kolicima u Srbiji jer su četiri kluba koja su osnovana od 2017. godine – KKK Nais iz Niša, KKK Despot iz Beograda, KKK Soko iz Beograda i KKK Dunav iz Apatina (osnovan 2016. Registrovan 2017.) ostala bez mogućnosti da ispune pravnu formu i kroz Skupštinu postanu redovni članovi SKKS-a. Sa druge strane, SKKS je svake godine izdavao potvrdu o članstvu u SKKS-u, što je konkretno slučaj sa KKK Naisom koji je na osnovu te potvrde ispunjavao uslove za budžetska sredstva Grada Niša koja su opredeljena za sportska udruženja i klubove.

 

Netransparentan rad Saveza u finansijskom delu ostavio je veliki broj otvorenih pitanja na koje nikada nismo dobili odgovore a tiču se preraspodele sredstava koja su dobijana od države kao i ugovore sa drugim pravnim licima koji su podržali rad SKKS-a kroz novčane donacije i donacije u opremi. Bili smo prinuđeni da se pozovemo na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tražimo od Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, dokumentaciju o odobrenom projektu SKKS-a kao podnosioca programa za Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2022. godini. Na osnovu dokumentacije koju smo dobili SKKS je bez odobrenja i saglasnosti uneo četiri kluba – KKK Nais, KKK Despot, KKuK Tigar iz Paraćina i KKK Vojvodina iz Novog Sada u delu lokalnih partnera, na osnovu kojeg je Ministarstvo opredelilo sredstva.

 

Nakon isteka mandata oktobra 2021. godine, dosadašnje rukovodstvo nije organizovalo Izbornu skupštinu SKKS-a u predviđenom roku što je aktiviralo mogućnost o gašenju SKKS-a po sili zakona. Da se ovakva situacija ne bi desila redovni član SKKS-a, KKuK Tigar uputio je Trećem osnovnom sudu u Beogradu zahtev za imenovanje privremenog zastupnika SKKS-a i predložio g-din Nikolu Đurđevića, osnivača KKK Despot za tu funkciju. Nakon rešenja u kojem je g-din Nikola Đurđević postavljen za privremenog zastupnika, usledila je žalba g-dina Mladena Pajevića i KKK Singidunum iz Beograda koja je usvojena pa je ovo rešenje ukinuto. U obrazloženju je navedeno da je potrebno pribaviti nove dokaze, pa smo trenutno u procesu prikupljanja istih.

 

Kako bismo sprečili gašenje SKKS-a po sili zakona, redovni članovi KKK Vojvodina i KKuK Tigar, poštujući član Statuta o sazivanju Vanredne skupštine dvotrećinskom većinom, održali su Vanrednu skupštinu 23. aprila 2022. godine. Izabrani su novi organi i primljeni u članstvo klubovi KKK Nais, KKK Despot i novoformirani KKK Mačva BN 01 iz Bogatića. Za Predsednika izabran je g-din Nikola Đurđević, a za Generalnog sekretara g-đa Marina Lukić. Nažalost, Skupština nije održana u službenim prostorijama SKKS-a usled odbijanja g-dina Mladena Pajevića da ih otvori. Ljudi kojima je istekao mandat pre više od osam meseci odbijaju da predaju pečat SKKS-a, ključeve od službenih prostorija, poslovnu dokumentaciju, bankovne kartice itd.

 

Ovakva nezamisliva situacija, pogotovu kada je u pitanju sport osoba sa invaliditetom, duboko je narušila međuljudske odnose i uticala na urušavanje svega postignutog u prethodnih 20 godina. SKKS nije organizovao Prvu ligu Srbije za 2021/2022. godinu, a reprezentacija Srbije je iz B divizije ispala u najniži rang u Evropi – C diviziju.

 

Napori novog rukovodstva da SKKS opstane i da zaštiti klubove i igrače usled ovakve situacije rezultovalo je stvaranjem nove lige – Lige košarkaša u kolicima Srbije (LKKS).

 

Apelujemo na nadležne organe da omoguće nesmetan rad SKKS-a, a sve one kojima je košarka u kolicima važna da izvrše građanski pritisak na one koji zloupotrebljavaju ovlašćenja za koja više nemaju nikakvo zakonsko pravo.

 

U protivnom, izražavamo veliku zabrinutost da će se košarka u kolicima igrati u Srbiji.

 

dana, 22.06.2022 u Beogradu;

KKK Nais

KKK Despot

KKIK Vojvodina

KKuK Tigar Paraćin

KKK Mačva BN 01

 

 

 

 


Povezane vesti

Marko Mitrović het-trikom presudio Bežaniji (VIDEO)

U 1/16 finala Kupa Srbije u fudbalu Radnički je na Čairu savladao ekipu Bežanije rezultatom 4:1(1:0). Posle vođstva domaćih u

Uspeh mladih veslača Medicinara

Kadeti Kajak kanu kluba Medicinar Niš ostvarili su veliki uspeh na Državnom prvenstvu u spustu za pionire i kadete koje

Naisa opet na vrhu tabele (VIDEO)

U 14.kolu savladana ekipa Mladosti sa 30-27 (15-12)   Nakon rutinske pobede nad ekipom Mladosti iz Nove Pazove 30-27(15-12) u

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.