ping pong

Košarka u kolicima dopada se klincima Kamenice (VIDEO)

Košarka u kolicima dopada se klincima Kamenice (VIDEO)

Uroš Peralović je potpuno zdrav i fizički snažan petnaestogodišnjak koji se, kao većina njegovih vršnjaka, aktivno bavi sportom. To ne bi bilo čudno da on, pored džudoa u kom je 2019. godine poneo titulu državnog prvaka, nije aktivan i na treninzima Kluba košarke u kolicima “Nais” iz Niša koji je oformljen prevenstveno zbog sportista sa invaliditetom. A sve je počelo slučajno, nakon jednog promotivnig treninga paraolimpizma, organizovanog pre dve godine u Uroševoj školi.

 

Uroš završava osmi razred u OŠ “Desanka Maksimović” i ponosni je kandidat za titulu đaka generacije. Namerava da bude student DIF-a i da kasnije, kao trener, nastavi da se bavi košarkom u kolicima.

 

Urošev primer mogao bi da inspiriše i vršnjake iz Osnovne škole “Stevan Sinđelić” iz Kamenice, koji su kroz interaktivnu radionicu “Košarka u kolicima dopada se klincima” imali prilike da se upoznaju sa ovim sportom i njegovim glavnim protagonistima – košarkašima koji uprkos svom invaliditetu vode zdrav život i nižu sportske pobede.

 

Stručnjaci za rad sa osobama sa invaliditetom u sferi sporta, mahom treneri i profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, kažu da im je glavni motiv da deca školskog uzrasta budu upoznata sa raznovrsnom sportskom ponudom, da im se približi jedna posebna sfera sporta i života, ali i da se razbiju predrasude o invaliditetu i otklone barijere. Takođe je cilj da se se što više osoba sa invaliditetom uključi u sporske aktivnosti.

 

Druženju kameničkih đaka i košarkaša u kolicima prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Pantelej kojima je razvoj sporta i edukacija mladih jedan od osnovnih prioriteta.

Košarkaši “Naisa” poklonili su osnovcima “Sinđelića” nekoliko košarkaških lopti i obećali im, pri lepšrm vremenu, novo druženje, i priliku da sami isprobaju i osete – sve čari košarke u kolicima.

 

 


Povezane vesti

Besplatni časovi vožnje rolera na Somborskom bulevaru

U utorak 18-og i u četvrtak 20. jula, od 19 sati, na delu Somborskog bulevara (od kružnog toka kod Studeničke

Za Aleksandrov život!

Mladi niški sportski novinar Aleksandar Nikolić (27) oboleo je od mijeloidne leukemije koja brzo i agresivno napada organizam. Najveću šansu

Milan Rastavac: Niš je bio hazarderski potez!

   *Tim je bio na dnu tabele, a Radnički poseže za nepoznatim trenerom. No, sve je krenulo dobro i za

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.