ping pong

Da li znate ko je osvojio prvu reprezentativnu medalju za nišku mušku košarku? (VIDEO)

Da li znate ko je osvojio prvu reprezentativnu medalju za nišku mušku košarku?  (VIDEO)

Ben Simons, prvi pik NBA drafta 2016. godine, danas zvezda Filadelfije Seventisiksersa i Di Anđelo Rasel, drugi pik drafta godinu dana ranije, trenutno startni plejmejker Bruklin Netsa branili su boje Montverdea, jednog od najboljih srednjoškolskih košarkaških programa u Americi, a njihov saigrač u srednjoškolskom periodu bio je i Nišlija Vukan Stojanović, danas košarkaš Fer-Pleja.

U tom periodu Vukan je važio za jednog od najperspektivnijih srpskih bekova. Kao igrač mlađih selekcija Nibaka ostvario je zapažene rezutate, stigao do finala državnog prvenstva i poziva u kadetsku reprezentaciju Srbije. A, ta reprezentacija je pod vođstvom Marka Ičelića stigla do bronzane evropske medalje na prvenstvu u Litvaniji i Letoniji 2012. godine. Ono što Vukanovu medalju izdvaja od ostalih saigrača je činjenica da je ta bronza prva koju je neki niški košarkaš ostvario u istoriji muških košarkaških takmičenja. Sve do 2012. godine brojni reprezentativni uspesi nisu imali dodirnih tačaka sa ovim gradom, Vukan je to promenio i nakon toga pokrenuo niz lepih uspeha u košarci koje je krunisao Stefan Jović sa dve seniorske srebrne medalje osvojen  e prvo na Svetskom prvenstvu, a zatim i na Olimpijskim igrama.

Kao i veliki broj igrača, Vukan je na svojoj koži osetio sve poteškoće koje prate igrača prilikom prelaska iz mlađih kategorija u seniorski pogon. On je bio deo ekipe Konstantina koja je nekoliko godina postizala zapažene rezultate i važila za jedan od boljih kolektiva u srpskoj klupskoj košarci, međutim, njegov doprinos nije bio na nivou koji se očekivao od igrača sa takvom reputacijom u mlađim kategorijama.

Fer-plej je relativno nov košarkaški kolektiv koji je Vukanu dao novu šansu i u kome sa trenerom i saigračima ispsiuje neku novu košarkašku istoriju Niša. Fer-plej je od osnivanja lako preskočio dva ranga takmičenja, a sada je odlično započeo takmičenje u istočnoj grupi Prve regionalne ligi i na dobrom je putu da postane drugoligaš.

Vukan Stojanović je primer koliko je tanka linija između uspeha i neuspeha u vrhunskom sportu. Veliko iskustvo je iza njega i propuštene su neke prilike. Ipak, dovoljno je mlad da svojim radom sve nadoknadi, a Fer-plej je očigledno mesto koje mu odgovara za nastavak karijere i dalje unapređivanje. Šta god se desi u budućnosti, Niš će ga zauvek zapamtiti kao igrača koji je doneo prvu mušku reprezentativnu košarkašku medalju u grad.


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.