Caribrodski hram košarke (VIDEO)

Caribrodski hram košarke (VIDEO)

 

Košarkaški klub Dimitrovgrad je u petak 25. juna 2021. promovisao monografiju “Caribrodski hram košarke”, koja je urađena povodom 75 godina postojanja kluba. Domaćini ove manifestacije su bili predsednik KK Dimitrovgrad Vasil Velčev, član Upravnog odbora kluba i dugogodišnji član Nadzornog odbora KSS Zoran Gerov i autor monografije Slobodan Krstić.

 

 

 

Košarkaški klub iz Dimitrovgrada je izuzetno bitan u istoriji srpske košarke jer je jedan od dva najstarija kluba u Srbiji. Maja meseca 1945. godine, samo dva meseca posle osnivanja KK Crvena zvezda, osnovan je KK Asen Balkanski (današnji KK Dimitrovgrad) u tadašnjem Caribrodu, danas Dimitrovgradu. Tada su u bivšoj Jugoslaviji postojali košarkaški klubovi samo još u Zagrebu i Rijeci. Osim po datumu nastanka, specifično je da je košarkaški klub iz Dimitrovgrada svih 75 godina radio bez prestanka i prekida kontinuiteta, što je redak slučaj na našim prostorima.

 

 

Monografija “Caribrodski hram košarke” doživela je svoje treće izdanje, ali nikako se ne može uporediti sa prethodna dva objavljena 2005. i 2011. godine, iako su i ona po sadržaju bila izuzetno kvalitetna. Autor Slobodan Krstić je u trećem izdanju na 400 stranica do najsitnijih detalja obradio sve vezano za košarku u Dimitrovgradu od 1942. godine kada se u tom mestu pojavila prva lopta, pa sve do danas, kada je KK Dimitrovgrad stabilni član Prve regionalne lige. Ova monografija čiji je izdavač KK Dimitrovgrad predstavlja izuzetno vredan dokument koji će u budućnosti predstavljati izvor informacija svima koji se bave istorijom košarke na ovim prostorima.

 

 

Deo programa prilikom promocije monografije bio je i film “Kolevka – 75 godina košarke u Dimitrovgradu”, produkcije “South media”, čija je skraćena verzija prikazana brojnim zvanicama iz sveta košarke u Dimitrovgradu 25. juna.

 

 

Promociju su prisustvom uveličali košarkaš Barselone Nikola Mirotić, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, predsednik Skupštine KSS Blažo Stojanović, predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, nekadašnji generalni sekretar KSS Zoran Gavrilović, nekadašnji igrač Partizana Jadranko Vujačić, bivši trener Bajerna Oliver Kostić, predstavnici Regionalnog košarkakog saveza Istočne Srbije, članovi KK Pirot i mnogi drugi.

 

(foto: KSS)


Povezane vesti

Kreće nova Superligaška sezona – Radnički na “Marakani” gostuje Crvenoj Zvezdi (VIDEO)

Posle dva meseca pauze kreće nova ligaška sezona u našem najjačem fudbalskom takmičenju. Nišlije će na “Marakanu” – tamo gde

ONI DOLAZE: Sanja Jovanović (VIDEO)

Sanja Jovanović karatistkinja iz klub Bušido NB je naš novi mladi sportista kog predstavljamo u serijalu “Oni dolaze”. Mlada šampionka

Smena na klupi Naise

Ljubomir Obradović, selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije, novi je trener Ženskog rukometnog kluba Naisa iz Niša. Iskusni stručnjak angažovan je

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.